Tidningen Musikant
Sveriges Orkesterförbunds medlemstidningTidningen Musikant
Rapporterar om vad som hänt i musik- och orkestervärlden, inspirerar med intervjuer, ger tips genom annonser och artiklar samt informerar om kurser och orkestertillställningar.
Alla medlemmar får tidningen direkt hem i brevlådan fyra gånger om året!
Viktigt att medlemsorkestern talar om för Sveriges Orkesterförbund vilken adress alla medlemmar har så ingen blir utan tidning. Läs nedanför för mer information om tidningen och se hur du blir prenumerant.
Upplagan ligger på ca 10 000 ex med spridning till medlemmarna i Sveriges Orkesterförbund, musik- och kulturskolor samt institutioner och politiker.
Tipsa gärna tidningen:
Claes Björnberg, claes@ordforrad.se, 070–775 99 11
Magnus Eriksson, magnus@orkester.nu
Kontakta tidningen
Annonsbokning
Marie Olausson, MO Marketing, Parkgatan 13 B, 941 37 Piteå, info@marieolausson.se, 0911–21 10 09, 070–320 78 83
Redaktör
Claes Björnberg, Björnbergs Ordförråd AB, Skolgatan 4 A, 903 22 UMEÅ, claes@ordforrad.se, 070–775 99 11
Grafisk form
Anna Olausson, anna@annatherese.eu
Adress
Sveriges Orkesterförbund, , Besöksadress Musseronvägen 1 C, 141 60, Huddinge
Prenumerationer
Prenumeration kostar 150 kr för fyra nummer, bli medlem och då ingår Musikant i medlemskapet. Läs mer HÄR
Adressändringar görs till info@orkester.nu
Medlemsorkestrar har rabatt på annonserna. Musikant är momsbefriad, moms debiteras alltså inte.
Ansvarig utgivare:
Förbundsdirektör Magnus Eriksson, magnus@orkester.nu
Utgivningsplan 2025
- Nr 1/23 fredag 7 februari
- Nr 2/23 fredag 9 maj
- Nr 3/23 fredag 12 september
- Nr 4/23 fredag 14 november
Prislista, materialdag m.m (Annonsernas mått avser bredd x höjd), ladda ner här: Annonsprislista Musikant 2025
Ledare Musikant 4 2024 jan
DEN CIVILA KULTURSEKTORN BEHÖVER FÅ EN STARKARE INFRASTRUKTUR
Jag kan glädjande säg, att det sker allt fler satsningar på att vända trenden med färre unga musiker. Tas fram nya metoder, nya svenska kompositioner och verkar vara en positiv trend att fler kulturskolor tar orkesterrekrytering på allvar. Samtidigt tycker jag att det är bedrövligt när våra ideella orkestrar måste göra insatser med att spela enklare musik med elever så de kan matchas in i våra orkestrar. Något som borde finnas orkestrar för med olika svårighetsgrad på skolorna. Är en tillbakagång samtidigt som det är bra att vi ideella tar tag i det själva.
Sveriges Orkesterförbunds verksamhet bara ökar, trots små resurser, och det visar medlemsorkestrarnas goda aktiviteter, önskan och behov av utbildning, träffas för samspel med andra musiker och önskan om allt! Våra samarbeten är roligt och stimulerande där behovet av fler händer, öron och tid är omfattande. Blåsmusikens Dag, Arrangörsutbildningar med Musikarrangörer i Samverkan, Svensk Blåsmusikfestival. Musikhögskolor, institutioner m m.
Magnus Eriksson/ Förbundsdirektör
Vi har haft ett bra möte med Statens Kulturråd om vårt arbete, deras möjligheter har inte förbättras med nedskärningar från politiken. 60 nya miljarder hade man att stärka budgeten med men det civila samhället på kultursidan såg inte röken av några brödsmulor, än mindre någon limpa! Kultur är det som håller samman människor och samhällen, som andra saker behöver vi en infrastruktur att kunna bygga upp saker kring. Dagens politiker talar gärna om våra Nordiska grannländer som föredömen på olika områden. Detta verkar dock inte gälla på kulturens område. Norge och Finland har överlägset bättre kulturpolitik för civilsamhället än vad vårt land har. Har tror vi på att sponsring skall lösa ekonomin, inte ens statens myndigheter tror på detta. Myndigheten för kulturanalys visade nyligen att detta bara är en dröm och inte verklighet.
Hösten håller på att övergå i vinter, bistra kyliga tider som riskera att inte blomma till våren. Alla ideella orkestrar gör ett strålande arbete med att ge meningsfull fritid till musikerna, engagera ett stort antal frilansmusik, beställa ny musik, inspirera unga till att spela orkesterinstrument och leverera tusentals konserter varje år. Förbundet gläder oss åt all kreativitet i orkestrarna, att förbundet växer och ny energi på många håll. Den civila sektorn behöver en bättre infrastruktur för att bygga vidare och närma oss andra europeiska länder med flera, större orkestrar med symfoni-, kammar-, blåsorkester, storband och annat.